Партия ГЕРБ бе призована от Венецианската комисия да премахне недосегаемостта на

...
Партия ГЕРБ бе призована от Венецианската комисия да премахне недосегаемостта на
Коментари Харесай

Венецианската комисия иска независими разследващи да се захванат с Иван Гешев

Партия ГЕРБ бе призована от Венецианската комисия  да отстрани недосегаемостта на основния прокурор, откакто направи бърза инспекция на плана за „ нова конституция “ на ръководещите. Това е четвъртият следващ разбор на българското право, осъществен от авторитетната интернационална комисия, който води до сходен апел.

“Би било пропусната опция, в случай че актуалната конституционна промяна не прегледа въпроса “ за унищожаване на “прокурорския монопол “ и опцията за привеждане на основния прокурор под наказателна отговорност, изяснява Венецианската комисия.

Изглежда изцяло невероятно ръководещите да се съобразят с изводите на комисията поради дребното оставащо време до изборите и обичайна липса на политическа воля за промяна на прокуратурата. Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи към този момент оповестиха, че няма да поддържат плана за нова конституция.

Според специалистите в Страсбург българският главен закон би трябвало да позволи отстраняването на основния прокурор при съществуване на евентуален спор на ползи или подозрение за осъществено закононарушение.

Венецианската комисия категорично акцентира, че различен прокурор няма по какъв начин да проверява основния прокурор. Шефът на държавното обвиняване би трябвало да бъде обект на изцяло “независим механизъм за следствие “.

Комисията също по този начин упорства властта на прокуратурата отвън региона на наказателното право да бъде понижена до нужния най-малко.

В позицията на институцията се  настоява най-малко половината от местата в бъдещия Съдебен съвет да се заемат от съдии, определени от техните сътрудници от всички равнища на правосъдната власт. Непрофесионалните членове на прокурорския съвет не би трябвало да имат сегашни или бъдещи йерархични връзки с основния прокурор и да съставляват други юридически специалности.

Органът към Съвета на Европа желае въвеждане на механизъм за блокиране на обстановката, когато Народното събрание не може да доближи 2/3 гласове за избор на непрофесионални членове на съвета.

В своята позиция Венецианската комисия показва страдание, че започването на конституционната промяна не е предшествано от необятен обществен спор, а планът е направен в границите на парламентарното болшинство, без никакъв външен принос. Напомня се, че аргументите за някои конституционни промени не са добре обяснени.

“Българските управляващи би трябвало да изяснят аргументите, които стоят зад всяко предложение, и да обезпечат значимо присъединяване на обществеността, специалистите и всички политически сили в този развой “, се споделя в позицията.

Венецианската комисия желае някои уточнения, по-специално за въведеното обвързване на страната „ да предизвиква раждаемостта “. Комисията споделя, че това: не би трябвало да се употребява за оправдаване на дискриминация на културни или етнически малцинства или на дамите.

Комисията споделя, че планът за понижаване броя на народните представители от 240 на 120 наподобява като плод на случайно решение, без задълбочена оценка на въздействието на сходен ход върху българската политическа система.

Венецианската комисия въпреки всичко регистрира като вярно решението за въвеждането на правото на самостоятелна тъжба на жителите пред Конституционния съд.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР